Project 40-dagentijd 2021

Stop de kinderarbeid in de micamijnen!

Op 17 februari aanstaande is het Aswoensdag. Dit is de dag waarop de Vastentijd begint. De Vastentijd is de periode van 40 dagen die voorafgaat aan Pasen. Het getal 40 staat symbool voor het aantal dagen dat Jezus in de woestijn in volledige afzondering doorbracht.

Zes zondagen collecteren we voor een bijzonder project. Dit jaar heeft de Diaconie gekozen voor het project Stop de kinderarbeid in de micamijnen! van de stichting Terre des Hommes.

Ons doel is: tien gezinnen een veilige toekomst bieden. Dat doel kunnen we bereiken door € 2.500 in te zamelen. Dit geld wordt besteed aan schooluniformen, een landbouwpakket en kippen of geiten. Hiermee kunnen wij het leven van deze gezinnen drastisch veranderen en kinderarbeid in de micamijnen in de provincie Jharkhand in India stoppen.

Mica wordt gedolven door kinderen
Mica is een mineraal dat in veel dagelijkse producten is verwerkt, zoals telefoons, auto’s en cosmetica. Een kwart van alle mica die wereldwijd wordt gebruikt, komt uit Jharkhand en wordt gedolven door kinderen. 1 van de kinderen vertelt: “Ik werkte lange dagen, van 9 uur ‘s morgens tot 6 uur ‘s avonds. Het splitsen van de mica doet heel veel pijn aan je handen.” Deze kinderen verdienden 56 eurocent per dag, waardoor zijn moeder net genoeg rijst kan kopen om geen honger te lijden.

Illegaal
Doordat micadelving illegaal is in Jharkhand, is het een voedingsbodem voor uitbuiting en kinderarbeid. Hele families zijn volledig afhankelijk van de mijnbouw. Zij werken lange dagen en worden slecht betaald voor de mica. Om te overleven hebben ze geen andere keuze dan hun kinderen ook in de mijnen te laten werken. Dit is zwaar en gevaarlijk werk, waardoor veel kinderen gewond raken, verongelukken of ernstig ziek worden. Deze kinderen volgen geen onderwijs en hebben geen enkele mogelijkheid om de cirkel van kinderarbeid en armoede te doorbreken.

Succesvolle aanpak om kinderarbeid uit te bannen
Terre des Hommes heeft een succesvolle aanpak ontwikkeld om kinderarbeid in de micamijnen uit te bannen. In de micadorpen worden kwetsbare kinderen in clubverband getraind over kinderrechten en het belang van onderwijs. We zorgen voor kwalitatief onderwijs en helpen ouders met het genereren van een alternatief inkomen. Met deze aanpak heeft Terre des Hommes in 32 micadorpen kinderarbeid uitgebannen.
In de komende drie jaar wil Terre des Hommes de hulp uitbreiden naar 10 extra micadorpen. Hoofddoel is dat in totaal 1.650 kinderen stoppen met werken in de micamijnen en voortaan gewoon naar school kunnen gaan. Samen kunnen we zorgen voor de verandering die de kinderen zo hard nodig hebben.

Kijk voor meer informatie op de website van dit project van Terre des Hommes.