De regenboog

Beste lezer,
De afgelopen dagen zat ik me af te vragen, waar ga ik over schrijven voor in de Geandewei. Toen ontstond het idee: “Ik ga schrijven over de regenboog!” Ik werd meteen enthousiast.

De laatste tijd vind ik de regenboog fascinerend. Het maakt mij nieuwsgierig. Elke keer geeft het weer een mooi effect in de lucht en het geeft mij vooral een blij gevoel. Wat zou het toch mooi zijn als er vaker kleuren waren te zien in de lucht. Het heeft iets magisch.. Ook zie ik de regenboog als “een verbinding tussen hemel en aarde”.

Vervolgens heb ik de betekenis opgezocht.
De definitie van een regenboog:
een regenboog is een boog van regen (druppels). De regenboog ontstaat als waterdruppels door de zon worden beschenen. De boog kan ook in een fontein of in het water uit een tuinslang zichtbaar zijn. De regenboog is altijd tegenover de zon te zien, de zon in de rug dus.

Ook komt de regenboog voor in het Bijbelverhaal van Noach. In Genesis 9:8-13. God zei tegen Noach en zijn zonen: Hierbij sluit ik een verbond met jullie en met je nakomelingen, en met alle levende wezens die bij jullie zijn: alle vogels, vee en wilde dieren, met alles wat uit de ark is gekomen, alle dieren op aarde. Deze belofte doe ik jullie:
nooit weer zal alles wat leeft door het water van een vloed worden uitgeroeid, nooit weer zal er een zondvloed komen om de aarde te vernietigen.
En dit, “zei God”, zal voor alle komende generaties het teken zijn van het verbond tussen mij en jullie en alle levende wezens bij jullie: ik plaats mijn boog in de wolken; die zal het teken zijn van het verbond tussen mij en de aarde.

Wat een belofte! Elke keer als je de regenboog ziet, mag je hieraan denken. “God is altijd bij ons!” Ook al is dit voor ons als mensen niet altijd tastbaar en zichtbaar. Nu ook in deze tijd, de Corona-tijd. Het is een moeilijke, onzekere en kwetsbare tijd. Waar gaan we naar toe met  z ‘n allen? Hoe lang gaan we dit nog volhouden? Gelukkig worden wij regelmatig door elkaar herinnerd aan de woorden:
Houd moed, heb lief!
Ik hoop jullie met dit regenboog-verhaal kracht en inspiratie te geven. Wij mogen allemaal genieten van de kleuren om ons heen en van elkaar ongeacht welke huidskleur, achtergrond en/of geloofsovertuiging die je hebt. Ieder mens is waardevol en uniek. Wij zijn allemaal kleuren van dezelfde regenboog. Beste lezer, ik wens je een plezierige dag toe.

Alize Kroodsma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.