De stille verbinding en het stuk dat er niet kwam

Zoals u wellicht weet, hetzij omdat u zelf deelneemt, hetzij omdat u er elders in dit blad of eerder al over hebt gelezen, heeft onze predikant ds. Riemer Praamsma op 14 maart voor gemeenteleden de whatsappgroep ‘stille verbinding’ aangemaakt.

Ds. Praamsma plaatst er iedere ochtend een ochtendgebed op en een bijbelgedeelte, al dan niet met toelichting, en de uitnodiging aan allen om zich daardoor te laten inspireren en eventueel te reageren. Ook houdt hij ons op de hoogte van diensten of andere gebeurtenissen.
De deelnemers schrijven in de loop van de dag over hun overpeinzingen en ervaringen, en plaatsen soms bijpassende liederen, aanvullende teksten, beelden of geluidsfragmenten. Alle reacties zijn spontaan, niets is ‘verplicht’, en niet reageren is ook goed. Aan het eind van de dag geeft Riemer een aantal afsluitende woorden, vaak een overdenking, en altijd een avondgebed. Op deze manier kunnen we als gemeenteleden met elkaar in verbinding blijven zonder dat we samenkomen.
Wat een goed idee!

Op 22 april scrolde ik even terug naar 14 maart en dacht: wat een geweldige teksten en reacties allemaal, wat een rijkdom aan troostrijke woorden van iedereen, echt fantastisch. Hoe mooi zou het zijn om iets hiervan in een soort van compilatie te verzamelen voor dit nummer van Geandewei. Zodoende begon ik om – uiteraard anoniem en niet-herleidbaar – stukjes te verzamelen en dacht dit in chronologische volgorde te doen. Van 14 maart tot 22 april van iedere dag een klein stukje met de mooiste reacties, dat leek me wel wat. Maar, er was een klein probleem, namelijk, wat waren nou de mooiste reacties? Ze waren toch allemaal prachtig en allemaal even waardevol? Daaruit kiezen? Wat een slecht idee!

Toen dacht ik: ik volg gewoon de bijbelgedeelten die Riemer dagelijks heeft geplaatst (uit Prediker, Psalmen, de Evangeliën naar het Paasverhaal toe en daarna) en kies dan de reacties die het meeste zeggen over die teksten. Wat een leuke manier om nog eens opnieuw naar die bijbelteksten te kijken. Echter, al doende merkte ik dat ook dit helemaal geen recht deed aan alle reacties, aan wat mensen beleefden tijdens het lezen en reageren en wat hen raakte in de teksten. Het waren zulke bijzondere oprechte overpeinzingen. Daarvan een opsomming geven? Ook een slecht idee!

 

Ik realiseerde me dat een compilatie alleen zou werken vanuit een persoonlijke verbondenheid met datgene dat in de reacties werd gedeeld, en bedacht dat ik dat kon doen door te kijken welke thema’s er zoal langs waren gekomen en mij hadden geraakt. Want, die thema’s waren prachtig. Dit is wat ik onder andere vond:

Eenzaamheid en contact,
hard werken of niets doen,
geloof en twijfel,
saamhorigheid en liefde,
angst en somberheid,
dood en hoop,
werkelijk luisteren,
de schoonheid van de natuur, 
de kracht van de stille verbinding.
En ook: dank voor het inzicht.

Weer ging ik scrollen en zoeken naar mooie woorden, nu naar aanleiding van deze thema’s. Maar wat bleek: volledig uit hun verband gerukt. Wat zou het toevoegen zonder context? Een echt slecht idee!

Ik gaf het niet op, maar kreeg de volgende gedachte: waarom schrijven wij in zo’n app dingen die we elkaar normaal gesproken niet zeggen op een zondagochtend rondom de eredienst? Laat ik nu eens uitspraken kiezen die we nu wel deelden maar dat nooit zouden doen op een zondagochtend. Weer kwam ik prachtige dingen tegen. En weer dacht ik: Nee. Dit kan ik niet doen. Alles wat hieraan is toevertrouwd is zo vertrouwelijk, spontaan, persoonlijk, tijdgebonden. U raadt het al: wederom een slecht idee.

En toen wist ik het opeens. Het is niet voor niets een stille verbinding per app. Het is een verbinding in een bepaalde vorm: dan moet je het ook daar laten, en niet zomaar verplaatsen naar een andere vorm. Niet doen dus.

Hartelijk dank voor dit inzicht!

Hartelijk dank Riemer voor jouw geweldige initiatief en jouw onuitputtelijke input, steeds maar weer, dag in, dag uit (maar neem gerust binnenkort ook eventjes vrij …).

Hartelijk dank mede-gemeenteleden voor deze bijzondere stille verbinding.

Bettie Oosterhoff

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.