Filmmiddag net even anders

Bij de ontwikkeling van de activiteitengids werden een aantal zondagmiddagen geprikt om samen met een aantal gemeenteleden een film te kijken en na afloop met een hapje en drankje na te bespreken. We stelden ons voor dat het dan zo’n grijze, druilerige zondagmiddag voor, guur en triest, waarbij wat afleiding en verbinding met anderen zo fijn zou zijn.
Zondag 21 februari, ’s middags een uur of drie. Buiten schijnt de zon, de jas kan wel uit, mensen zitten buiten te koffiedrinken en genieten van het prachtige weer. En hoewel de zon lonkt, kiezen een aantal gemeenteleden er toch voor om achter het beeldscherm te zitten.
Eerder die week was al een EHBO-pakket afgeleverd met daarin de broodnodige onderdelen voor een filmmiddag: wat lekkers te knabbelen, te drinken en natuurlijk zakdoekjes.
Samen werd (via Teams) de film ’Les Choristes’ (2004) gekeken, over de succesvolle dirigent Pierre Morhange die naar Frankrijk terugkeert als zijn moeder sterft. Zijn oude klasgenoot Pépinot zoekt hem op en samen bladeren ze door het dagboek van hun vroegere muziekleraar Clément Mathieu, waarbij ze herinneringen ophalen aan hun kindertijd. Dan keert het verhaal door middel van een Flashback terug naar 1949, naar de kindertijd van Pierre en Pépinot. In 1949 zaten ze op een kostschool voor ”moeilijke” jongens. De school werd geleid door een strikte en strenge directeur en een nieuwe leraar, Clément Mathieu.
Hij doet de school en zijn leerlingen opfleuren door een zangkoor op te richten, wat leidt tot de ontdekking van Pierre’s muzikaal talent.
Het verloop van de film is wellicht iets om later zelf nog eens naar te kijken, de meningen over de film waren dan ook verdeeld. Het bood evenwel een mooie start voor een gesprek over wat de invloed van je kindertijd is op je latere ontwikkeling en de impact die bepaalde personen op je levenspad kunnen hebben of hebben gehad.
Al met al een gezellige en inspirerende middag samen, waarbij we toch iets van verbondenheid konden ervaren. Houd dus de Geandewei in de gaten voor een nieuwe datum en doe mee!

Aaltsje Malda

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.