Orange the World

Iedereen moet geweld kunnen melden, overal en altijd

Internationale campagne Orange the World 2020

Geweld tegen vrouwen en meisjes is een groot maatschappelijk probleem. Agressie en ongepast gedrag tegen vrouwen is een van de meest getolereerde en “normaal” gevonden vormen van mensenrechtenschending. Het komt overal voor, in alle lagen van de bevolking. Ook in Nederland, ook in onze gemeente. Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen met geweld te maken in haar leven.

Op 25 november is de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Vanaf deze dag wordt 16 dagen lang wereldwijd actiegevoerd om daarmee een statement te maken dat geweld tegen vrouwen onacceptabel is. Wereldwijd zullen op 25 november gebouwen oranje uitgelicht worden, ook in Friesland. De kleur oranje staat symbool voor een stralende, optimistische toekomst vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes.

Dit jaar willen we ervoor zorgen dat geweld beter gemeld kan worden. Het meldnummer 0800-2000 wordt door veel slachtoffers niet gevonden. De nieuwe website geweldtegenvrouwenmelden.nl bevat informatie voor het melden van alle vormen van geweld. In veel andere landen is melden nog lastiger. Daarom moet er ook een global portal komen waar iedereen waar dan ook ter wereld het dichtstbijzijnde meldpunt kan vinden.

PKN Tjalleberd – De Knipe doet mee
In de actieperiode zal de kerk in Tjalleberd ’s avonds van binnenuit oranje verlicht worden. Tijdens de kerkdienst op 15 november wordt er aandacht aan de actie besteed en de opbrengst van de collectie gaat naar het UN Orange Trust Fund. Bij beide kerken zal de Orange the World vlag gedurende de actieperiode uithangen.

Jij kunt ook meedoen

• Volg de kerkdienst op 15 november via kerkdienstgemist.nl
  • Kleur je Facebook en/of twitterprofiel oranje
  • Bespreek het onderwerp met de mensen om je heen
  • Doneer via de QR-code: houd de camera van je telefoon voor de code en je komt op de website

Kom in actie! Samen maken we het verschil.
UN Women Nederland, Zonta Nederland en de Unie van Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Curaçao zijn de aanjagers van de campagne in Nederland.

Ingrid Drijfhout en Marga Kuipers
Leden van Soroptimistclub Friesland-Zuid