Startzondag 2020

Jaarlijks is de startzondag weer het begin van het nieuwe seizoen. Maar dit jaar waren er veel meer dingen nieuw aan de startzondag. Zo was het de eerste zondag sinds de coronacrisis dat we weer als gemeente bij elkaar konden komen. Weliswaar op anderhalve meter afstand, in de buitenlucht en een aantal mensen die vanwege begrijpelijke redenen dit toch niet zagen zitten. Maar toch: het was fijn elkaar weer te zien en samen een viering te beleven. Ook voor het eerst sinds lange tijd dat we weer samen mochten zingen. Dit kon nog niet voluit, maar wat was het bijzonder om weer even ook in zang en muziek elkaar te vinden.

De ochtend zelf bracht ook nieuwe ideeën en inspiratie, helemaal georganiseerd rondom het thema ‘de groene kerk’. In de gelezen bijbelteksten en overweging werden we geïnspireerd om de tijd die we hebben om voor de aarde te zorgen, deze te beschermen en te koesteren. Om deze vervolgens in goede staat door te kunnen geven aan volgende generaties.

De wereldwinkel schonk fairtrade koffie en sprak met ons over sociale rechtvaardigheid. We kregen een plantenlijst en tips om meer biodiversiteit in eigen tuin te creëren.

We stonden stil bij de maatregelen die je kunt nemen om je huis te verduurzamen door energieverbruik te verminderen of om zelf energie op te wekken. Ook de keuze voor je eigen bank, kwam even onder de loep te liggen: wat vinden we ervan als je bank wapenhandel mogelijk maakt of investeert in fossiele brandstoffen? Wat kies je zelf en wat vind je dat we als gemeente moeten doen?

De broers Arjen en Sander Roelinga van de Broerderij lieten hun verse oogst zien, prachtige pompoenen, bieten, snijbiet, wortelen, allemaal volledig biologisch en lokaal geteeld in De Knipe. In de achtertuin van de pastorie deelden we onze dankbaarheid voor wat de aarde ons te bieden heeft. De kinderen legden de wandeling al speurend af, met een zoekkaart naar verschillende voorwerpen en situaties.

Na de wandeling vierden we het tweede deel van de dienst met nog meer nieuwe zaken: de nieuwe huisstijl werd gepresenteerd, veelkleurig met net zoveel verscheidenheid als in onze gemeente en tegelijkertijd verbonden in verlangen.
We ontvingen niet alleen de zegen, maar ook een tasje (h)eerlijke koffie, te zaaien wilde bloemen en de verse oogst van de Broerderij.

Als klap op de vuurpijl werd de nieuwe activiteitenids voor 2020/2021 gepresenteerd. Vol bekende en nieuwe activiteiten om elkaar in het nieuwe jaar op verschillende manieren te ontmoeten, bevragen, informeren en inspireren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.