Stuivertje wisselen

En dan ben je ineens voorzitter van de kerkenraad.
In de vorige Geandewei werd er in het voorwoord al aan gerefereerd. Onder het motto petje wisselen hebt u kunnen lezen dat ik vanuit het College van Kerkrentmeesters als ouderling/kerkrentmeester over gestapt ben naar de mooie rol van voorzitter van de kerkenraad.

Als je mij 5 jaar geleden verteld zou hebben dat ik over 5 jaar voorzitter van de kerkenraad zou zijn dan had ik waarschijnlijk geglimlacht en was snel verder gelopen. Hoe is het dan toch zo ver gekomen?

Na de periode waarin ik voorzitter van de beroepingscommissie mocht zijn bleef het vuurtje in mij branden. Die periode heeft wel wat losgemaakt bij mij. Ten aanzien van mijn eigen geloofsbeleving (met dank aan Riemer Praamsma en alle andere kandidaten die we mochten spreken) maar bovenal de samenwerking en verbinding in de commissie. Daar heb ik mogen ervaren hoe mooi het is om aan een pluriform geloofsgezelschap te mogen deelnemen. Ieder in zijn/haar eigen overtuiging of geloofsrichting.

Die ervaring, bewustwording, bracht mij ertoe met Andries Visser in gesprek te gaan over de rol van voorzitter van de kerkenraad. En voor ik het wist waren we het met elkaar eens. Eerst een jaar warmdraaien in de kerkenraad en het College van Kerkrentmeesters en dan stuivertje wisselen. Letterlijk. Andries is in het College gegaan en ik heb zijn taak als voorzitter overgenomen.

Dank! Ook aan Andries!
In de afgelopen dienst waarin de vertrekkende ambtsdragers uitgezwaaid zijn en de nieuwe bevestigd, heb ik Andries niet kunnen bedanken voor zijn werk van de afgelopen 4 jaar. Daarom op deze plek. Het wordt nog een uitdaging om het net zo goed als jou te doen! Mooi hoe je de afgelopen 4 jaar de kerkenraad hebt geleid. Het laatste jaar heb ik een beetje de kunst kunnen afkijken. Dank je wel voor je inzet en betrokkenheid! En gelukkig blijf je betrokken bij de kerkenraad.

Wat kunt u de komende periode verwachten?
Als kerkenraad hopen we, ondanks de pandemie waarmee wij en de rest van de wereld nu te maken hebben, het samen kerk zijn vooral samen met u en jullie te mogen vormgeven. Hiervoor treft u allerhande activiteiten aan in de nieuwe activiteitengids. Wellicht geeft deze crisis aanleiding eens goed te kijken hoe we met elkaar kerk willen en kunnen zijn.
Daarnaast is omzien naar onze naaste, dichtbij en iets verder weg, ook een belangrijke opdracht die we allemaal hebben meegekregen vanuit ons geloof.

Op de start zondag hebben we de eerste aanzet gegeven aan duurzaam kerk willen zijn. Zoals we dat afgesproken hebben in ons beleidsplan. Tijdens de gemeenteavond op 21 oktober gaan we daar met elkaar verder over in gesprek. Daarnaast zijn er ook ideeën over het meer zichtbaar zijn als kerk in de dorpen die verdere uitwerking vragen. Kortom er ligt voldoende werk binnen onze gemeente.

En… u heeft, na een intensief traject van de huisstijlcommissie, de nieuwe huisstijl nu in handen! Kleurrijk, vernieuwend en helemaal van deze tijd.

Persoonlijk kijk ik er naar uit om, samen met de andere leden van de kerkenraad en alle betrokken gemeenteleden, vrijwilligers en beroepskrachten, er een mooie periode van te maken. Ik hoop u, als gemeentelid, ook snel weer te kunnen ontmoeten!

Jurgen Vroegh