Toeval

Zoals u misschien weet, zijn wij als familie enige tijd geleden in een hele andere ‘wereld’ terecht gekomen. Van jongs af aan hard werken in een eigen zaak en maar met één ding bezig zijn; het bedrijf runnen en zorgen dat er brood op de plank kwam voor jezelf en eenieder die bij je op de loonlijst stond.

Tijd vinden om rustig en goed over bepaalde dingen na te denken was soms moeilijk. Nu we daar meer tijd voor hebben, denk ik wel eens hoeveel toeval(ligheden) er plaats gevonden hebben. Is het toeval dat ik hier op deze aarde een bestaan mag hebben? Is het toeval dat zo veel toevalligheden er- toe hebben geleid dat wij vanaf 1999 ons bestaan hier in De Knipe mochten voortzetten?

Als ik op internet ga struinen over de betekenis van toeval, kom ik voorbij dat er in de theologie voortdurend strijd is tussen de stelling dat God alles heeft voorbestemd, met een moeilijk woord predestinatie, en de stelling dat God de mens een vrije wil heeft gegeven om te kiezen tussen goed en kwaad.

Dat er een voortdurende strijd is over de stelling dat God alles voorbestemd heeft kan ik heel goed begrijpen. Als alles je toeval(lig) voor de wind gaat heb je denk ik niet zoveel problemen met deze stelling, maar als het toeval wil dat alles je bij de handen afbreekt wordt het een heel ander verhaal.

De laatste tijd hebben we thuis veel uit het Bijbelboek Sirach gelezen en kwamen tot de ontdekking dat er wel heel veel toevalligheden voorbijkwamen, geprojecteerd op ons eigen leventje. Gedeeltes met titels als Zelfbeheersing, Roddel, Spreken en Zwijgen, Geluk en Ongeluk, Vriendschap, Behoedzaamheid en zo kan ik nog wel even doorgaan. Allemaal lesmateriaal uit de Bijbel die we toevallig hard nodig hebben in deze, voor velen van ons, moeilijke tijd.

Voor het project ‘de uitgesproken verbinding’ mag ik eens in de zoveel weken een van onze oudere leden bellen. Toen ik laatst iemand belde zei diegene: “ik versta je niet zo goed, kom maar even langs.” Dus zogezegd zo gedaan. Toen we aan de koffie zaten, hoorde ik veel wijsheden voorbijkomen en werden er Bijbelse teksten aangehaald. Is het toeval dat er een wereldwijde pandemie is of heeft God dit voorbestemd? Wat staat er in het boek Openbaring? Is de tijd gekomen?

Is het toeval of voorbestemd om zo een mooi gesprek te mogen hebben met een van onze leden van de gemeente? Zeg het maar. Ik neem de tijd nog even, die ik nu toeval(lig) heb, om te genieten van de natuur die weer in bloei komt en het voorjaar aankondigt.

Brant Visser

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.