Meteen naar de inhoud

Startzondag, ‘Waar moet dat heen’

Wat een ONGELOFELIJK mooie start van het seizoen. Het voelde zo goed dat we het nieuwe seizoen konden starten in een nagenoeg volle kerk. Dat we weer dicht bij elkaar konden zitten, konden zingen en bidden. Dat was dan ook in de gesprekjes het meest gehoorde onderwerp. Wat toch fijn dat we na zo’n lange periode dit weer mogen meemaken!

Het thema van deze startzondag ‘Waar moet dat heen’ ging over dilemma’s. Dilemma’s in het leven die je stellen voor moeilijke keuzes, keuzes die een ieder van ons zo nu en dan moet maken. Zo had het moderamen in de aanloop van deze dienst ook een geweldig dilemma. Riemer Praamsma verwoordde het zo mooi in zijn intro. Want hoe wil je een goede start maken met het nieuwe seizoen, in de wetenschap dat de overheid kiest voor het loslaten van 1,5 meter regel, maar voor bijeen-komsten ook wil werken met de Coronapas. Willen we als kerk wel werken met zo’n coronapas? Weren we daarmee misschien gemeenteleden? Maar we willen ook graag weer terug naar de normale situatie waarin we niet steeds bang hoeven te zijn voor nieuwe besmettingen. Keuzestress dus!

Een mooi ‘officieel’ moment was er voor de kinderen. Zij mochten samen de anderhalve meter maatregel beëindigen door deze anderhalve meter symbolisch door te knippen.

Na een zeer korte overdenking was er gebak in het kerkelijk centrum. En ook daarvoor gold weer, wat toch fijn om zo weer samen te zijn en met elkaar te kunnen praten.

Tijdens de fiets- of wandeling die daarop volgde werden we geconfronteerd met dilemma’s. Kiezen we voor een korte vakantie met het vliegtuig, of gaan we toch met de trein? Grijp ik in als ik een ‘klerekast’ wat zie stelen in de supermarkt? Of wat vinden we ervan dat iemand, die bewust een zeer slecht eetpatroon er op na houdt, op kosten van de verzekering in het ziekenhuis moet worden geholpen? Al wandelend of fietsend maakten we zo onze keuze.

Die keuzes leidden ons over verschillende wegen maar allemaal uitkomend bij de Overtuin. Daar zou ons een verrassing staan te wachten. De verrassing was zichzelf echter vergeten, maar kon uiteindelijk gelukkig toch nog bij het kerkelijk centrum worden genuttigd.

Tijdens de slotbijeenkomst in de kerk overhandigde Antje de Jong, na de mooie woorden van Minze Broersma, aan voorzitter Jurgen Vroegh een luchtdichte kruik met daarin 14 opgetekende verhalen over de ervaringen van gemeenteleden tijdens de coronaperiode. De kerkenraad krijgt de opdracht mee om over 40 jaar, in september 2060, deze kruik te openen en met de gemeente die er dan is deze verhalen te delen. Met deze tijdcapsule en het doorknippen van de anderhalve meter door de kinderen hopen we als gemeente deze periode van ‘gemeentezijn op afstand’ grotendeels  achter ons te laten.

De startzondag voelde als een nieuwe start van ons gemeentezijn!

Jur Hofsteenge

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Chat openen
Klik op Chat openen ↓
Klik op Chat openen ↓
😀 Hallo, stuur een appje naar genoemd contact voor meer info en/of opgave voor deze activiteit. 😅


Volg de Stille verbinding, klik op