Uit Geandewei april 2020

• door

Ouderenpastoraat

Bij deze laten wij u weten dat ook de busreis op 21 april naar Staphorst, tot onze spijt, niet doorgaat. Vanwege de onzekerheid m.b.t. het verloop van de Corona-epidemie in de komende maanden heeft de taakgroep besloten om het seizoen 2019-2020 te beëindigen.
Wij hopen u in de maand augustus weer een uitnodiging te mogen sturen met een activiteitenprogramma voor het seizoen 2020-2021.

In deze tijd van verwarring en eenzaamheid bidden en wensen wij u; wijsheid, troost, inspiratie en een goede gezondheid toe.

Namens de taakgroep, Fokke Veldstra 0513-688976

UIT DE KERKENRAAD

Kerk-zijn in tijden van het Corona-virus

Enkele weken geleden was er ogenschijnlijk nog niets aan de hand. Kinderen gingen naar school, examenkandidaten waren zich aan het voorbereiden op hun eindexamens, elke zondag was er ’s ochtends om 09.30 uur een eredienst in één van onze kerkgebouwen en iedereen kon elkaar op de gebruikelijke manier begroeten.

Nu is niets meer normaal. De scholen zijn gesloten met uitzondering voor de kinderen waarvan de ouders een ‘vitaal beroep’ hebben. Ziekenhuizen raken voller en voller en patiënten moeten naar andere ziekenhuizen worden verplaatst wegens beperkingen in de opnamecapaciteit. We worden opgeroepen zoveel als mogelijk thuis te blijven en thuis te werken. Landsgrenzen worden gesloten om het verkeer zoveel mogelijk te beperken. Sociale contacten worden tot een minimum beperkt en ouderen kunnen niet meer bezocht worden door hun kinderen en/of kleinkinderen. De centrale eindexamens zijn afgelast.

Zelfs de zondagse eredienst wordt niet meer op de gebruikelijke manier gevierd. We kunnen en mogen nu niet met grotere groepen samenkomen en dus kunnen we geen zondagse erediensten organiseren. Dan besef je eigenlijk pas echt hoe waardevol die wekelijkse samenkomst als gemeente is.

En toch…….

Worden er lessen gegeven aan de kinderen op een alternatieve manier!
Worden er kaarten gestuurd aan mensen die eenzaam zijn!
Worden er boodschappen gedaan voor mensen die dat zelf niet meer kunnen!
Wordt er kwalitatief hoogstaande zorg verleend aan mensen die dat nodig hebben!
Worden in sommige vrijwel lege kerkgebouwen erediensten gehouden die via tv en internet te volgen zijn!

We zijn op weg naar Pasen, het feest van de Opstanding van Jezus. Dat gaat hoe dan ook altijd door! Geen virus kan dat verhinderen!

Ik wens u allen, ondanks alles, veel gezondheid en gezegende Paasdagen toe! Het is anders dan andere jaren, maar we kunnen, ondanks de afstand die we ten opzichte elkaar moeten bewaren, toch elkaars en Gods nabijheid voelen in vele kleine gebaren.

Een hartelijke groet, Andries Visser

UIT DE GEMEENTE

Oorverdovende stilte – luisterend oor

Nu we steeds minder de straat op mogen en bijeenkomsten worden afgezegd, kan de stilte beklemmend worden. Even van je afpraten kan dan helpen. Er zijn veel mensen die u daarvoor kunt bellen. Bijvoorbeeld uw dominee. Doorgaans kunt u mij bellen van 9.00 tot 21.00 uur. Ik bied u graag een luisterend oor: 0513-438636

Stille verbinding

Nu het dorp langzaam maar zeker stil is gevallen en we elkaar ook als gemeente niet kunnen ontmoeten, hebben we samen een online ontmoetingsplek gecreëerd. Het is de groepsapp ‘Stille verbinding’. Sinds zondag 15 maart al verschijnt hier elke ochtend een eenvoudig gebed, gevolgd door een korte bijbeltekst. Op die tekst kan ieder op eigen wijze voort borduren. Aan het einde van de dag sluit ik de conversatie af met een gebed voor de nacht. Voor wie iets minder wil (alleen de gebeden, geen reacties) is er een alternatief.

Zit je er nog niet bij en wil je toch meedoen? Stuur me een appje (06-51594961) en ik maak het in orde.Zo blijft er een stille verbinding met ons verbindend verlangen.

Flatten the curve!

Ook als kerkelijke gemeenschap proberen we er alles aan te doen het aantal besmettingen terug te dringen. Elke besmetting leidt weer tot nieuwe besmettingen. Door één besmetting te voorkomen houd je meerdere mensen op de been. Daar gaan we voor met elkaar!

In het pastoraat betekent dit: afstand houden. We brengen dus geen bezoek. Ook de ouderling en de dominee  (0513-438636) doen dat niet. De telefoon is nu ons instrument. Triest genoeg geldt dat ook in dagen van ziekte en rouw. Maar u mag erop vertrouwen dat we ook middels de techniek echt met u verbonden willen zijn.

Ten overvloede: zit het u eens hoog en wilt u praten, bel dan uw ouderling of dominee. Zij nemen graag de tijd voor u. Echt: blijf niet rondlopen met uw zorg of angst. Praten helpt!

Algemeen

Ook in het tijdperk van privacy en AVG hebben we wèl een rubriek ‘Uit de gemeente’. Die maken we met elkaar, want ik mag alleen vermelden wat u over uzelf kwijt wilt. Dat kan een ziekenhuis-opname zijn, maar ook bijvoorbeeld een jubileum, examen of nieuwe baan.

Ook kan ik hier een groet van u aan de gemeente opnemen vanuit het tehuis elders waar u al jaren verblijft. De mogelijkheden zijn legio. Uw bericht of groet geeft anderen de mogelijkheid met u mee te leven door middel van het sturen van een kaartje, het aansteken van een kaars of door u te noemen in hun gebed. Dat is een kleine moeite en doorgaans gewoon mooi om te doen!

Uw bericht kunt u eenvoudig doorgeven aan uw wijkouderling of aan mij.

Met stille groet, Riemer Praamsma