Ga naar de inhoud

Cantatedienst in Trinitas op 3 maart

Op 3 maart geven het Frysk Bach Ensemble en het Continuo van Florilegium Musicum o.l.v. Gerben van der Veen een uitvoering van Jesu meine Freude van Johann Sebastian Bach.
De uitvoering begint om 19.00 uur en is in Trinitas Heerenveen. Na afloop is er een deurcollecte.

In het werk van Johann Sebastian Bach nemen de motetten, de kerkelijke zangstukken, een bescheiden plaats in. Volgens Bachs vroege biografen moet hij veel van deze motetten hebben geschreven, maar zijn er maar weinig bewaard gebleven. Onder deze motetten neemt Jesu meine Freude BWV 227 een bijzondere plaats in. Bach gebruikte hierin enkele verzen uit de brief aan de Romeinen. Aldus wordt de centrale positie van Jezus in de verlossing van de gelovige sterk benadrukt. Bach heeft de elf-stemmige compositie zo gestructureerd dat een fuga centraal staat. Typisch voor een fuga zijn de beurtelings repeterende, haast imiterende gedeelten van de compositie. Het is een meerstemmig muziekstuk, waarin het thema door één stem wordt ingezet, dat dan door meerdere stemmen op verschillende toonhoogtes wordt geïmiteerd. Hierdoor kon Bach zijn kwaliteiten als componist botvieren en door het gebruik van de door hem uitgekozen Bijbelteksten zijn grote waardering voor de Bijbel uitdrukken.

Jesu meine Freude is een troostrijk, soms zelfs ronduit opgewekt stuk muziek. De uitvoering ervan zal u in deze veertigdagentijd zeker aanspreken.