Meteen naar de inhoud

Commissie Groene kerk

De Diaconie heeft in overleg met de commissie Groene Kerk besloten om tijdens de 40-dagentijd te collecteren voor de stichting KOZON (Solar Cooking). Deze stichting steunt mensen en groepen in Oost- en West- Afrika met advies en geld om voorlichting te geven over zonnekoken. Ook zorgt deze stichting ervoor dat zonnekooktoestellen en houtbesparende ovens beschikbaar komen en gekocht kunnen worden. Met een zonnekoker wordt met behulp van zonlicht en warmte van de zon eten gekookt. Wereldwijd koken meer dan 2 miljard mensen nog altijd op hout of houtskool, vaak op een ‘drie stenen’ vuur. Een inefficiënte manier van koken die bovendien erg slecht is voor het milieu en de gezondheid. Het leidt tot toenemende ontbossing en uitstoot van veel CO2. Elk jaar overlijden ongeveer vier miljoen mensen, vooral vrouwen en kinderen, aan longziekten gerelateerd aan koken op een houtvuur. In veel landen in Afrika schijnt de zon echter op minstens de helft van de dagen voldoende voor zonnekoken. Op momenten dat er onvoldoende zon is kunnen houtbesparende ovens gebruikt worden. Afhankelijk van de kwaliteit reduceren deze het gebruik van hout of houtskool met 30% tot wel 70%. Voor meer informatie zie: https://solarcookingkozon.nl

Als de coronaregels het toelaten besluiten we het 40-dagenproject met een Paasontbijt op Eerste Paasdag 17 april 2022. Zet deze datum dus alvast in uw agenda! De opbrengst van dit ontbijt komt ten goede aan ons 40‑dagenproject KOZON.

De commissie Groene Kerk en de Diaconie willen met deze invulling van de 40-dagentijd stilstaan bij onze schepping en de kwetsbaarheid ervan. We hopen dat deze 40-dagentijd een inspiratiebron mag zijn om invulling te geven aan onze verantwoordelijkheid ten aanzien van onze aarde en alle schepselen.

Alette Algra, Diaconie
Johan Medenblik, commissie Groene Kerk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Chat openen
Klik op Chat openen ↓
Klik op Chat openen ↓
😀 Hallo, stuur een appje naar genoemd contact voor meer info en/of opgave voor deze activiteit. 😅


Volg de Stille verbinding, klik op